Hallstatt

„Mir i spokoj koji se osećaju dok sedite na obali jezera Hallstatt nemaju cenu”

Već godinama u raznim emisijama o putovanjima po Evropi, s vremena na vreme se pojavi slika nekog mesta na obali jezera u čijoj centrali je neka prelepa crkva; no nije to neko obično mesto, već ima neke magije u onome što se vidi na slikama, kao nekakvo mesto iz bajki, mesto stvoreno za razglednicu. Po nazivu mi je delovalo da se nalazi u Nemačkoj ili Austriji, ali nikada nisam ni pokušala da se malo više raspitam o tom mestu, dok jednog dana nisam videla sliku prijatelja sa facebook-a, kako sedi ne nekoj prelepoj drvenoj terasi iza koje se vidi još nekolicina takvih terasa, izmaglica iznad jezera, sneg u planinama i poznata crkvica sa tv ekrana. Ta slika bila je presudna da Hallstatt (Halštat) stavim na spisak željenih putovanja.

Pogled na Hallstatt

Hallstatt se nalazi u austrijskom Salzkammergut -u (Salckamergut), na severozapadu zemlje, na obali jezera Hallstatt. Ova oblast je najpoznatija po najstarijem rudniku soli na svetu, o čemu nisam imala pojma dok nisam počela da obilazim ovo mestašce. Zanimljivo mi je bilo što su svi suveniri u obliku rudara ili malih komada rude soli, a onda sam doživela veliko prosvetljenje (sama sa sobom) shvativši zašto se Salzburg (slani zamak), reka Salzach i Salzkammergut (Dobro slane komore – dobro kao poljoprivredno dobro) zovu tako kako se zovu.

Pogled na centar Hallstatt-a
Šarene kućiće u Hallstatt -u
Centralni trg u selu

Samo selo je veoma mirno, čak i kad vrvi od turista, čim se izmaknete 10ak metara od glavne ulice i centralnog trga, žamor utihne i mir je zagarantovan. Domaćini u smeštajima i krčmama su veoma ljubazni i uvek nasmejani, što boravak u Hallstatt – u čini još lepšim. Kuće u selu su prekrasne; klasične planinske kućice sa drvenim šalonima i tesarama oduzimaju dah. Fasade su različitih boja, što doprinosi šarenilu ovog malog naselja.

Za obilazak Hallstatt-a nije neophodno mnogo vremena, sve atrakcije koje mesto pruža mogu se obići za jedan dan, ali je gušt da se u njemu boravi malo duže, kako bi telo napunilo baterije lepotom i mirom koji pruža ovo mesto i jezero. Neki dan više ne može da škodi, jer krajolik je prelep za ljubitelje planinarenja, paraglajdinga, vožnje biciklovima ili čamcima.

Pogled na selo sa uspinjače
Rudolfsturm

Iznad samog mesta Hallstatt, gde se dolazi uspinjačom, nalazi se Rudolfsturm (Rudolfov toranj) srednjevekovni odbrambeni toranj s kraja 13. veka, koji je od tada do sredine 50ih godina prošlog veka služio kao rezidencija za upravitelje rudničkim operacijama. Danas je to restoran sa jednim od najlepših pogleda na svetu. Neposredno ispod Rudolfturma je vidikovac u obliku pramca na brodovima, a pogled sa njega svrstan je u pogled svetske baštine UNESCO-a, i zaista ostavlja bez daha!

Pogled Svetske baštine UNESCO-a
Vidikovac iznad Hallstatt -a
Jezero Hallstatt
Pogled na Hallstatt sa vidikovca

Nakon obilaska zapanjujućeg vidikovca, put dalje vodi u rudnik soli. Najstariji rudnik soli na svetu (preko 7000 godina) koji i dan danas radi, fascinira pričama koje se mogu čuti od vodiča, jezerom koje se nalazi u centru rudnika, kao i najdužim podzemnim toboganom na svetu. Postoji bioskop koji se nalazi 400 metara ispod zemlje u kome se može videti film o tome kako je izgledao jedan radni dan u bronzanom dobu na tom istom lokalitetu na kome se trenutno nalazite! Iako se u današnje vreme so smatra za jednu od četiri bele smrti, u ovom rudniku je nazivaju „belim zlatom“.

Patkica Sally je maskota ture kroz rudnik soli

Smeštaj u samom Hallstatt -u uošte nije povoljan, jer je mesto veoma malo i ima ograničen kapacitet smeštaja, ali ovo može biti idealno mesto za jednodnevni izlet pa se smeštaj može organizovati u okolnim mestima, pa čak i u samom Salzburg -u. Ako ste ljubitelj kampovanja, onda će vam boravak u Hallstatt -u biti povoljan, a jutra koja dočekate ovde, nezaboravna.

Skoro svi prozori u centru Hallstatt -a su ukrašeni cvećem ili puzavicama

Još nekoliko zanimljivosti iz Hallstatt -a:

 • Hallstatt ima veoma malo groblje, stoga postoji pravilo da sahranjena tela stoje pod zemljom 10 godina, a nakon toga se mošti premeštaju u tzv. Beinhaus odnosno kuću kostiju.
 • U rudniku je 1734. godine pronađeno telo praistorijskog rudara mumificiranog solju.
 • Prilaz mestu je sve do 19. veka bio moguć samo vodenim putem (čamcima ili brodovima) ili veoma uskim planinskim stazama.
 • Mesto se nalazi između Graz-a i Salzburg-a, povezano je dobrim putevima sa autoputem pa do njega danas nije uopšte komplikovano doći.
 • Ljudi su toliko fascinirani ovim mestom, da je čak jedna kompanija iz Kine koja se bavi rudarstvom, odlučila da u Kini napravi repliku Hallstatt -a!
 • Senzacionalna otkrića u Hallstatt – u, rudnik soli, najveća svetska kolekcija oslikanih lobanja i mnoga druga, doprinela su tome da cela jedna epoha i kultura dobije ime po Hallstatt -u; „Hallstatt Period“ (Halštat doba) i „Hallstatt Culture“ (Halštat kultura) naučni su nazivi za rano gvozdeno doba.

Ukoliko vas put nevede u ove krajeve, ne zaboravite na Hallstatt; jedan dan proveden u ovom mestu učiniće da ga pamtite doživono!

Comments

 1. Avatar

  Lepo napisano još lepše dočarano mesto Hallstatt!

  • Avatar

   Hvala Vera!

Leave A Comment

*Your email address will not be published

Top