Slovenija – zemlja sa razglednice

Od momenta kad sa bilo koje strane sveta uđete u Sloveniju, dočeka vas prijatan prizor kao sa razglednice, u bilo koje doba godine da se zadesite u ovoj državi oduševićete se. Prelepi proplanci i brežuljci, crkve koje obeležavaju središte svakog mestašca, trava pokraj puta koja je uvek uredno sređena i na kraju, a možda i najbitnije za vozače, putevi koji su fenomenalni.
Ako ste ljubitelji aktivnosti na otvorenom, Slovenija će vas oduševiti; koliko god da je mala zemlja pruža mogućnosti za bavljenje mnogim aktivnostima kao što su biciklizam, planinarenje, skijanje, plivanje, golf, šetanje u nedogled, paraglajding, rafting, penjanje po stenama… Takođe u njoj svašta zanimljivo možete i videti ali se odmoriti i opustiti na veoma interesantnim mestima: prostrani vinogradi, mnogobrojne banje, pećine, zamkovi, farme, šume, jezera, planine, priroda na sve strane. Sad možete reći: „Da ali svega toga ima i kod nas“, da, ali je tamo sve uređeno, do svega imate pristupne i uređene puteve, o svemu imate priču, vodiča ili mapu sa naznačenim najbitnijim stvarima i od svega se pravi turistička atrakcija.
Slovenci razumeju Srpski; možda će nekome zvučati smešno što ovo pišem, pogotovo starijim generacijama, koje su živele u nekadašnjoj zajedničkoj državi, ali ja moram da naglasim zbog nas mladih, koji mislimo da ako mi ne razumemo neki jezik, da ni oni ne razumeju nas . Razumeju i te kako. I vi možete njih da razumete uz pažljivo slušanje. Htela sam samo da naglasim da vam ne treba sporazumevanje na Engleskom ili nekom drugom stranom jeziku.
Kada smo već kod jezika izdvojila bih i reči u kojima možete uživati dok ste u Sloveniji:

  • Vonj – prvo mi je bilo smešno, jer vonj kod nas ima posve negativno značenje, ali vonj na slovenačkom znači miris. Slovenija je prepuna prelepih mirisa šuma, cveća, sveže pokošene i orošene trave, planinskog čistog vazduha koji miriše na svežinu, pa do mirisa soli koji možete osetiti ako krenete pravac Jadrana.
  • Domišljija – će vam omogućiti da se potpuno uživite u sve bajkovite predele koji krase Sloveniju. Ova reč označava maštu i nije vam preko potrebna dok boravite u Sloveniji, ali će vam definitivno biti neophodna kad se vratite kući, kako biste opet sebe mogli da zamislite na nekom od prelepih zelenih proplanaka ili krajeva ove zemlje.
  • Dez – ili kiša. Onima koji ne vole kišu treba jedna kiša u Sloveniji da bi je zavoleli. Tek kada padne kiša ustvari shvatite koliko je tamo sve čisto; Ni jednom mi se nije desilo da sam u kuću, stan ili hotel ušla blatnjave obuće nakon kiše. Treba da doživite neku kišu u Sloveniji, samo da posmatrate kako se ljudi ponašaju po njoj i da uporedite to sa našim prostorom, bićete prijatno iznenađeni.
  • Terme – sama pomisao na njih je čist hedonizam. Terme ili banje predstavljaju, čini mi se, osnovu Slovenačkog turizma, jer ih ima mnogo i po utiscima prijatelja i poznanika koji su ih obilazili, sve su dobre. Terme su idealan izbor za antistres vikend u Sloveniji.

• Ovaj odeljak nije završen i stalno će se dopunjavati mojim impresijama iz Slovenije.

Leave A Comment

*Your email address will not be published

Top