Nojšvanštajn (Neuschwanstein)

Nojšvanštajn (Neuschwanstein) se nalazi na jugu Bavarske u Nemačkoj i jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija na svetu. Dvorac je fascinirajućeg izgleda, a iza njegovog nastanka stoji intrigantna priča.

Kada sam bila mala, tetka me je jednom odvela u zamak Nimfenburg (Nymphenburg) u Minhenu. Sećam se da sam bila fascinirana pričama o zamku, njegovim uređenjem koje izgleda kao da će Kralj upravo da ušeta od nekud, ali i pričom da je tu rođen kralj koji je, kad je odrastao napravio jedan prelepi dvorac čiju sam sliku videla u Nimfenburgu. Još od tada maštam da jednoga dana posetim prelepi beli dvorac, koji mi do ove prilike nikada nije bio „usput“.

Nojšvanštajn iz daljine
Nojšvanštajn iz daljine

Put do zamka Nojšvanštajn je prelep, kao i u ostalom cela Bavarska. Brežuljci, planine u okolini, prelepa zelena trava, stare seoske kućice sa drvenim ukrasima, ukrašene bavarskim motivima, krave i ovce na ispaši, prava idila. I onda od jednom negde u daljini, u šumama vidi se jedan beli zamak koji je probudio neverovatno lepe emocije u meni: konačno ću videti ono što želim od malena! Slikala sam zamak na svakih nekoliko kilometara, ne mogavši da dočekam da ga vidim iz bliza.

Jezero Alpsee u podnožju zamka Nojšvanštajn
Jezero Alpsee u podnožju zamka Nojšvanštajn

O velikoj pomami za ovom turističkom atrakcijom govore i neverovatni redovi koji se stvaraju ispred punktova za kupuvinu karata. U podnožju brda na kom se nalazi Nojšvanštajn postoje zamak Hoenšvangau (Hohenschwangau), Muzej bavarskih kraljeva, prelepo Alpsko jezero (Alpsee), ugostiteljski objekti i suvenirnice, a odatle se autobusom, peške ili kočijama kreće ka jednom od najlepših zamaka na svetu.

Nojšvanštajn je sigurno jedan od najpoznatijih zamaka na celom svetu, a delu te popularnosti doprineo je i Walt Disney, koji je očaran lepotom ovog zamka, u svom ostvarenju „Uspavana lepotica“, za model zamka kao inspiraciju imao baš ovu čudesnu građevinu. Danas ćete pre početka svakog Diznijevog filma videti siluetu zamka uspavane lepotice a taj dvorac nalazi se i u Diznilendu.

Pogled na zamak iz podnožja brda
Pogled na zamak iz podnožja brda
Moje oduševljenje zamkom
Moje oduševljenje zamkom

A kako je zapravo nastao sam zamak?

Priča koja stoji iza same gradnje zamka jednako je intrigantna kao i njegova sama pojava. Bavarski kralj, Ludvig II, koji je svoje detinjstvo proveo u zamku Hoenšvangau (u podnožju današnjeg Nojšvanštajn -a), bio je opsednut operama Riharda Vagnera. Čim je nasledio presto nakon očeve smrti, inspirisan Vagnerovim romantičnim i otmenim delima, dobio je ideju za izgradnju prelepog zamka koji bi bio najbajkovitiji zamak ikada (pre toga je sagradio još dva zamka: Herenhimze u baroknom stilu i Linderhof u stilu rokoko).

Međutim, cela priča oko izgradnje zamka pored Ludvigove želje da svoju maštu pretvori u stvarnost, ima i političku pozadinu; Bavarska, čiji je Ludvig II bio kralj, u savezu sa Austrijom izgubila rat protiv Pruske. Time je Bavarska bila primorana da prihvati savez sa Pruskom koji je uklonio suverenitet kralja Ludviga II, onemogućivši mu pravo na sopstvenu vojsku u slučaju rata. Taj gubitak moći  je doveo do toga da Ludvig II počne da planira sopstveno kraljevstvo, u obliku svojih dvoraca i palata, gde bi mogao biti pravi kralj.

Zidine zamka
Zidine zamka
Zidine zamka
Zidine zamka
Pogled iz zamka na jezero Alpsee (alpze) i zamak Hohenschwangau (Hoenšvangau)
Pogled iz zamka na jezero Alpsee (alpze) i zamak Hohenschwangau (Hoenšvangau)

Ludvig II je imao odličan plan, da na mestu nekadašnjih zamaka Vorder i Hinterhoenšvangau (Hinterhohenschwangau), napravi novi i savršeniji „Novi Hoenšvangau dvorac“, ali se radovi nisu odvijali brzinom kojom je on želeo. Ludvig je veliku količinu kraljevskog bogatstva ulagao u izgradnju celog zamka, od čega su njegovi politički saradnici pokušavali da ga odgovore i urazume, što nije imalo nikakvog uticaja na realizaciju kraljeve ideje. Sva njegova ekstravagancija iskorišćena je kako bi se proglasio ludim i kako bi bio stavljen pod kontrolu lekara. Ludvig i njegov psihijatar nađeni su mrtvi, u jezeru Starnberg pod nerazjašnjenim okolnostima. Danas se i dalje vode polemike oko toga da li se kralj sam udavio ili je bio ubijen, ali niko više ne dovodi u pitanje sumu novca koja je upotrebljena za izgradnju zamka.

Nojšvanštajn je takođe jedna od najviše fotografisanih građevina na svetu. Zbog mnogih kršenja pravila pri fotografisanju unutrašnjošti zamka, danas je zabranjeno slikati njegov enterijer; vodiči vam kažu: „Skinite fotografije sa interneta“. Zato naredne tri fotografije nisu moje, već su skinute sa interneta, kako bih vam dočarala i unutrašnost dvorca.

Prestolna dvorana bez prestola. Izvor: www.marerico.com
Prestolna dvorana bez prestola. Izvor: www.marerico.com
Ostatak prestolne dvorane. Izvor: www.marerico.com
Ostatak prestolne dvorane. Izvor: www.marerico.com
Spavaća soba u neo-gotičkom stilu. Njena izrada trajala je oko 4,5 godine. Izvor: www.marerico.com
Spavaća soba u neo-gotičkom stilu. Njena izrada trajala je oko 4,5 godine. Izvor: www.marerico.com

Slike i freske kojima je oslikan dvorac zasnovane su na srednjovekovnim legendama koje je Vagner koristio kao osnovu za svoja dela. Takođe jedan od glavnih motiva za ukrašavanje zamka je i labud.

Nove tehnologije u zamku srednjevekovnog izgleda?

Kralj Ludvig je želeo maksimalanu udobnost u svakom smislu, te je zamak bio opremljen sistemom centralnog grejanja, voda je bila dostupna na svim spratovima, a u kuhinji je postojala čak i topla voda. Toaleti su imali automatizovan sistem za ispiranje istih, postojao je lift za dopremanje hrane po spratovima, a kralj je pored telefonskog sistema imao i električna zvona kojima bi dozivao poslugu.

Gde još možete videti Nojšvanštajn?

U Bavarskom gradu Günzburg, u Legoland-u, nalazi se maketa zamka Nojšvanštajn napravljena od lego kockica. Zanimljivo je što se na toj maketi zamka vidi prestolna prostorija u kojoj su princ i princeza, a njih dvoje najviše podsećaju na princa i Bel iz Diznijevog ostvarenja „Lepotica i zver“. Model zamka Nojšvanštajn je izrađen od 300.000 lego kockica i šestoro ljudi ga je sklapalo šest meseci. Maketa je teška preko 300kg i to je prvi lego model koji je u potpunosti osmišljen i sastavljen u samom Legoland-u 2003. godine.

Model zamka Nojšvanštajn u Legolendu
Model zamka Nojšvanštajn u Legolendu
Model zamka Nojšvanštajn u Legolendu gde se vidi i prestolna prostorija
Prestolna prostorija u lego modelu zamka Nojšvanštajn (Legolend)
Prestolna prostorija u lego modelu zamka Nojšvanštajn (Legolend)

 

Još zanimljivosti o samom zamku Nojšvanštajn:

  • Dizajner zamka je bio pozorišni umetnik a ne arhitekta.
  • Neki delovi zamka nisu nikada izgrađeni zbog kraljeve smrti, a otprilike jedna trećina unutrašnjosti zamka ostala je nedovršena.
  • Prestolna sala nikada nije ni dobila presto jer je kralj prerano umro.
  • Zamak je nazvan Nojšvanštajn tek nakon Ludvigove smrti.
  • Iako je zamak bio posvećen Vagneru, sam Vagner nikada nije ušao u njega jer je preminuo pre njegovog završetka.
  • Zamak je bio jedan od finalista u selekciji novih sedam svetskih čuda.
  • Kralj Ludvig je zamak želeo samo za sebe, a danas zamak dnevno poseti oko 6000 osoba.

 

Leave A Comment

*Your email address will not be published

Top