Moje pink potpetice

Koračam i gledam u pod kako bih zaobišla barice i izbegla kvašenje cipela. Najednom podižem pogled i na nekoliko metara ispred sebe videh poznanicu. Da, poznanicu; znamo se na “Ćao – Ćao” i na to što me svaki put zaustavi da upita da li je istina neka sočna informacija koju je načula o meni ili nekom meni bliskom. Tako je bilo i ovaj put; do duše mislila je da nije pitala ništa lično, samo o cipelama, eh… o cipelama…

“Hej draga” široko se iskezila, poljubila me sedam, osam puta, pa nastavila “kako si mila? Jao što su ti dooobre cipele! I ti se furaš na ovaj fazon kao oktobar je, svi smo u pink boji da širimo svest o raku dojke? Ma super su cipeliške taman kao amajlija protiv te strašne bolesti, ma šta lupam, neće to na nas”.

Kako bih dobila na vremenu da se saberem od pitanja, pogledala sam u cipele kao da bih nešto prokomentarisala, blago se osmehnula, a u tih par sekundi mi je sve ovo prošlo kroz glavu: Nisam ni znala da je oktobar mesec borbe protiv raka dojke, nisam ni znala da je pink boja ta kojom se boriš protiv raka. Protiv jednog sam bila saborac devet godina i nisam uspela da pomognem da se pobedi, ni pink bojom, ni cipelama, a ni gomilom hemioterapija, zračenja, operacija i ostalih magičnih i manje magičnih trikova. Drugi smo uspešno savladali zahvaljujući jednoj snažnoj osobi koja ga je pobedila, ali ne zahvaljujući pink cipelama, već savesnošću, upornošću i želji za životom; a uz to i gomili terapija, operacija, lekova, alternativnoj medicini i onoj regularnoj. Meni je svaki mesec ono što se, kako čujem, obeležava u oktobru; gomila provera godišnje koje ne svrstavaju u hipohondre ali posle mnogo dana iščekivanja rezultata i na kraju dobijanja istih je svojevrsno olakšanje koje se ne može meriti ni sa čim: no ja se nikada ne borim protiv raka; uvek se borim za život bez njega.

“Rak ne izbegava one koji nose roze cipele, ali briga o zdravlju i kontrole mogu da pomognu”, osmehnula sam joj se i nastavila brzim korakom ka kući da kiša ne uništi moju “amajliju”.

Leave A Comment

*Your email address will not be published

Top