Miomi

Miomi. Tako mila reč, a tako nezgodno značenje. Jel znate šta su uopšte miomi?

2016. godine odstranjeni su mi miomi na materici. Nakon što mi je uspostavljena dijagnoza i preporučena operacija, doktor mi je dao vremena da razmislim o tome da li želim da mi odstrane miome sada ili za nekoliko godina. Prihvatila sam vreme za razmišljanje i otišla kući da počnem sa guglanjem. Kroz godine i godine lečenja raznoraznih bolesti u mojoj porodici, naučila sam da koristim google u svrhe lečenja, u smislu da mi služi da se raspitam i pročitam iskustva ljudi koji su imali sličan ili isti problem kao ja ili neko od mojih ukućana (prestala sam da googlam stvari kao što su „crvenilo na koži“, „zadebljanje na stomaku“ i slično, jer su rezultati takvih pretraživanja zasigurno „IMATE RAK“ )
Počela sam da guglam „Operacija materice“, „Miomektomija“, „Odstranjivanje mioma“, „Carski rez, dužina oporavka“, i ni jedan rezultat koji sam dobila mi nije davao dovoljno jasnu sliku o tome šta treba da očekujem. Obično su rezultati pretrage bili „Prirodno lečenje mioma biljem“, „Histerektomija – uklanjanje materice“, imala sam utisak kao da se niko pre mene nije susreo sa ovim problemom koji sam ja imala i shvatila sam da moram da donesem odluku na osnovu podataka koje mi je doktor dao – ispostavilo se da sam (bar za taj period) donela jednu od najboljih i najbržih odluka do sada; odlučila sam da se operišem što je brže moguće.

Šta su miomi?

Nisam medicinski obrazovana, ali ću se potruditi da na najjednostavniji način objasnim šta su miomi i kako funkcionišu.

Miomi – Izvor. www.mayoclinic.org

Miom je vrsta uglavnom benignih tumora. Obično se javlja kod žena koje imaju preko 30. godina, mada se može javiti i ranije (meni su prvi put otkrili mali miom u 21. godini). Miomi najčešće rastu i razvijaju se do perioda menopauze, a nakon tog perioda uglavnom počinju da atrofiraju. Miomi mogu da se razviju u bilo kom delu materice i obično ih ima nekoliko, retko se javlja samo jedan miom. Postoje razne vrste mioma u zavisnosti od toga kako se razvijaju u odnosu na zid materice, ništa vam ne znači da vam pišem nazive svakog mioma jer je besmisleno pamtiti ih. Simptomi koji se javljaju ako imate već uznapredovale miome su obilna krvarenja u toku menstruacije, opstipacija, tegobe pri mokrenju… a ne mora da bude i ništa od toga. Rast mioma uglavnom pospešuje estrogen ali ih on ne izaziva, na kraju nisam uspela ni da saznam šta ih zapravo izaziva odnosno šta ih uzrokuje.

Primetili ste da u celom tekstu o miomima postoje reči „uglavnom“, „obično“, „najčešće“ i to sve zato što ne postoji jedno uobičajeno pravilo za sve. Svaki organizam je priča za sebe i jedini način na koji možete da otkrijete miome, da ih pratite, tretirate i rešite ih se jeste da redovno posećujete ginekologa.

Kako je sve počelo?

Miome mi je doktor prvi put otkrio kada sam imala 21 godinu i bili su zanemarivi po svojoj veličini i strukturi. Pošto generacije žena u mojoj porodici muku muče sa miomima i problemima koje su imale u toku trudnoća, meni su miomi poznati kao nešto što treba redovno pratiti i rešavati ih kao problem ako postoji način da se reše. I tako sam ih ja iz godinu u godinu nadgledala i sve je bilo pod kontrolom do momenta kada sam napravila više od godinu dana između dva pregleda. Zbog haosa u kući i gomile izazova oko majke koja je bila teško bolesna, uopšte se nisam bavila sobom i svojim zdravljem. Sećam se samo da su mi ginekolozi uglavnom govorili da imam miome, da nisu strašni, ali da bi trebalo da vodim računa o tome da do tridesete godine završim sa trudnoćama jer posle toga mogu da imam dosta problema. Naravno buntovnik u meni se uzjogunio i sve vreme sam živela sa mišlju: „Šta meni ima bilo ko da govori kada ću ja da rađam, današnja tehnologija napreduje velikom brzinom, biološki sat mi otkucava? Ma nemoj, neće meni niko da uređuje život, ja prvo hoću da putujem, da završim fakultet, da se zabavljam, da nađem kvalitetnog dečka, pa brak, pa tek onda možda deca…bla bla bla “. Međutim, što bi jedan moj prijatelj rekao „Nije kako si ti to smislila već kako su zvezde to smislile za tebe.“ Nakon godinu i tri meseca otišla sam na redovan ginekološki pregled i sve je bilo ok dok nisam legla na sto za ultra zvuk. Obično svi gledaju na ekran na kome pacijent može da vidi sliku ultrazvuka, ali pošto ja ne znam šta treba da gledam tamo, obično gledam u doktora, ne bih li mu pročitala sa face šta će da mi kaže. Doktor je napravio nekoliko grimasa a onda mi je rekao „Vi znate da imate miome?“, potvrdila sam mu ni ne razmišljajući šta će sledeće da mi kaže. On je nastavio da gleda moje stare analize i upoređivao ih sa novim ultrazvukom, nakon čega me je obavestio da mi miomi „rapidno napreduju“ a onda mi je saopštio da mi je cela materica zagušena i da ima izuzetno malo prostora gde bi eventualni plod mogao da se uhvati. Ona borkinja za prava žena od malo pre je u tom trenutku poželela da je već rodila dvoje, troje, ali šta sad da se radi. Pitala sam ga koje su mi opcije i on mi je objasnio da ništa nije alarmantno, u smislu da mi nije ugrožen život, i da postoje žene koje su rađale sa ogromnim miomima, ali postoje i one koje su zbog istih tih mioma gubile decu. Kada sam ga pitala za savet on mi je rekao da su miomi svakako zreli za operaciju, ali da je to na meni da odlučim i da se dešava da se žene uglavnom opredele da ne odu na operaciju a onda kada dođe period da planiraju trudnoću ne mogu da ostanu trudne, pa doživljavaju veliki stres, onda se ipak odluče za operaciju, ali posle operacije je potrebno minimum šest meseci do godinu dana da bi se materica oporavila, pa to izaziva dodatni stres i gubljenje živaca.

Kod žena koje nisu rađale odnosno stručno rečeno “završile reproduktivnu funkciju” (mada mi to ogavno žvuči, osetim se kao mašina za štancanje kad mi neko pomene) teži se, ukoliko je to moguće, očuvanju materice i preporučuje se miomektomija (odstranjivanje mioma). Kad je reproduktivna funkcija završena (odnosno kad žena odluči da ne želi da ima više dece) i ako su miomi veliki ili zahvataju čitavu matericu u celini koja može da ispunjava celu malu karlicu i prelazi u trbušnu šupljinu, preporučuje se totalnu histerektomiju (vađenje cele materice), što u godinama pre prirodne menopauze predstavlja veliki šok za organizam, jer se samim tim telo u dobi od npr. 30 godina uvodi u menopauzu kada mu prirodno nije vreme, ali avaj, i sa tim se živi.

I tako sam ja otišla na operaciju u julu 2016. godine, gde mi je moj predivni hirurg izvadio 7 od planirana 3 mioma, operacija je prošla ok, oporavila sam se prilično brzo i dobro u odnosu na ono što sam očekivala. Mali šok je bio taj da sam iz bolnice izašla sa carskim rezom i svim tegobama karakterestičnim za novokomponovane majke, samo bez bebe. Hormoni su malo divljali, ali se i to ubrzo vratilo u normalu.

2018. godine na jednom od redovnih pregleda ustanovljeno je da miomi, što bi moj doktor rekao “opet fino napreduju” što znači da su svi oni mikro miomi, koji su postojali i 2016. godine ali nisu bili za operaciju (sitni miomi unutar zida materice se ne operišu, jer se samim tim pravi više rezova unutar same materice i ona je onda više oštećenija) sada lepo narasli. Tada je počeo novi period mojih psihičkih i fizičkih izazova koji i dalje traje i koji nije ni malo lak, jer ne postoji jedna univerzalna magična tableta koja se popije i posle koje tih mioma više nema. Ja kombinujem konvencionalnu, komplementarnu i alternativnu medicinu kako bih dobila najbolje rezultate i kako bih uspela da jednog dana, ako to poželim, postanem majka, ali i da bih sebe spasila prerane menopauze i ostalih komplikacija koje dolaze sa njom.

U narednim tekstovima ću govoriti o svemu što sam koristila kao lek ili terapiju i kako je to uticalo na mene, komentarisaću samu operaciju i sve oko nje. Nadam se da će ovi tekstovi nekome pomoći. Ako makar jedna devojka nakon ovoga ode da se prekontroliše, ovaj tekst je već ispunio svoju funkciju.

Comments

 1. Avatar

  I ovaj tekst je baš dobar. Pre moje operacije ja nigde nisam ovako prosto objašnjeno našla ni jedan tekst.

  • Avatar

   Mene je to i inspirisalo da napišem ovaj tekst. Malo se piše i govori na tu temu.

 2. Avatar

  Zdravo Monika. Lezim u bolnici Narodni front. Oporavljam se posle druge operacije mioma. Prva je bila pre dve godine. Tada sam bila sigurna da je zavrseno sa tim. Citam po internetu clanke o resavanju ovog problema. Ne mogu da nadjem tvoj tekst u kome opisujes alternativno lecenje nakon operacije. Mozes li mi, molim te, ostaviti link? Hvala unapred.

  • Avatar

   Draga Dragana, još uvek nisam objavila tekst jer sam svašta nešto pokušavala prethodne četiri godine. Hvala što ste me podsetili, objaviću tekst tokom ove nedelje pa Vam šaljem link na mail.
   Lep pozdrav i brz oporavak želim!

Leave A Comment

*Your email address will not be published

Top