Bodensko jezero

Jezera su meni omiljene destinacije za sva četiri godišnja doba, pa tako ne čudi ni moja fascinacija zvana “Bodensko jezero”.

Bodensko jezero nalazi se na tromeđi Nemačke, Austrije i Švajcarske i treće je po veličini jezera u srednjoj Evropi. Ja sam posetila nemački deo jezera, takoda ću pisati o iskustvu sa te strane. Bodensko jezero je najveće jezero u Nemačkoj i samim tim najveća atrakcija za Nemce koji vole da letuju „kod kuće“ a takvih je dosta. Najveći je istočni deo jezera koje se zove i Oberze (Obersee), dok se druga dva dela jezera nazivaju Unterze (Untersee) i Uberlinger ze (Überlinger see). Svako od ova tri jezera ima svoje manje jezerske celine.

Mapa Bodenskog jezera
Mapa Bodenskog jezera. Preuzeto sa : http://www.constance-lake-constance.com

 

Put do Bodenskog jezera

Ja sam na jezero došla iz Štutgarta (Stuttgart) koji je i glavni grad regije Baden-Virtemberg (Baden-Württemberg) u kojoj se jezero nalazi. Putovala sam vozom i put je trajao oko 3 sata. Vozovi u Nemačkoj su veoma udobni, čisti, brzi i tačni, tako da put uz neku dobru knjigu brzo prođe. Iz ovih krajeva od nedavno postoje i letovi low cost kompanija do Fridrihshafena, tako da se na taj način povoljno i brzo može stići na ovu prelepu destinaciju.

Naziv „Bodensko jezero“

Naziv Bodensko jezero preuzeli smo od Nemaca koji ga zovu Bodenze (Bodensee). Ime potiče od naziva mesta Bodman čije je ime najverovatnije nastalo od stare nemačke reči „bodamon“ što znači „na tlu“ ili „na zemlji“ a verovatno zbog ravnog dela pokraj jezera na kojem se nalazi Bodman.

Drugi naziv za jezero i danas najviše korišćen naziv na engleskom govornom području jeste „Jezero Konstanc“. Naziv potiče sa početka petnaestog veka kada su se tadašnji vladari Evrope okupili u Konstancu ne bi li razrešili sukobe koji su nastajali zbog izbora Pape i smanjili tenziju među trojicom kandidata za to mesto. Rasprava je trajala nekoliko godina, a za to vreme su učesnici tog skupa jezero nazivali po gradu u kojem su se nalazili. Tako se ustalio naziv Jezero Konstanc, koji se i danas koristi

Treći naziv koji koristi lokalno stanovništvo uglavnom u Nemačkoj je „Švapsko more“ mada se danas uglavnom koristi kao šaljivi naziv, jer ime Bodensee ipak preovladava.

Bodensko jezero – šta posetiti u nemačkom delu jezera?

Ostrvo Mainau – ostrvo cveća

Ovo ostrvo je u privatnom vlasništvu, ali je otvoreno za posetioce. Celo ostrvo obiluje raznim cvetnim vrstama koje su tako smisleno posađene da se kaže kako „Mainau cveta cele godine“ i zaista jeste tako. U koje god doba godine da posetite ovo ostrvce videćete predivne rascetale leje raznovrsnog cveća i zelenila, pa čak i vrsta koje verovatno nikada ranije niste videli. Ostvo je najpoznatije po najvećem ružičnjaku na svetu sa 24000 ruža od 1200 različitih vrsta! Paviljon sa leptirima je meni bio najlepši: u veštački napravljenoj tropskoj klimi leti stotine raznih leptira.

Mainau
Ostrvo Mainau. Preuzeto sa: https://www.mainau.de

Ostrvo Reichenau (Rajhenau)

Reichenau je najveće ostrvo u Bodenskom jezeru. 2000. godine je upisano u UNESCO-vu listu svetske baštine jer čuva tragove benediktinskog manastira, osnovanog 724. godine. Crkve Sv. Marije i Marka, Sv. Petra i Sv. Pavla i crkva Sv. Đorđa, uglavnom sagrađene između 9. i 11. veka, pružaju panoramu rano srednjevekovne monaške arhitekture u centralnoj Evropi.

Osim ovog manastirskog kompleksa, ostrvo nema nekog dodatnog fascinirajućeg sadržaja, što predstavlja idealno mesto za odmor. Na ostrvu postoji nekoliko kampova koji su najatraktivniji za letovanja (Nemci obožavaju kampovanje). Mir, tišina, jezero i priroda učiniće odmor na ovom ostrvu nezaboravnim.

Mapa
Gde se nalazi Reichenau
Info zid u kampu na ostrvu Reichenau
Info zid u kampu na ostrvu Reichenau
Mo uživa na klupi
Cela obala ostrva Reichenau je prilagođena uživanju

Konstanz (Konstanc)

Prelep grad na samoj obali jezera. Kako je u neposrednoj blizini Švajcarske u toku II svetskog rata bio je pošteđen bombardovanja, tako da su prelepe građevine ostale netaknute. Fasade (koje ste primetili da na mene ostavljaju veliki utisak u gradovima koje obilazim) su fascinirajuće! Mnoge su ručno oslikane, ali i one koje su samo okrečene su prelepe. Obiluju različite boje fasada tako da je ceo grad šaren, ali ne kičasto, već umereno i u skladu.

Centar Konstanca
Centar Konstanca
Šarene fasade u Konstancu
Šarene fasade u Konstancu
Fontana u Konstancu
Fontana u Konstancu

Konstanz je imao čast da bude jedini grad u svetu u kome je biran Papa van Italije. Na molu u luci je u to ime podignuta ogromna skulptura žene, koja u jednoj ruci drži Papu, a u drugoj kralja.

Rotirajuća skulptura žene koja u jednoj ruci drži papu a u drugoj kralja
Rotirajuća skulptura žene koja u jednoj ruci drži papu a u drugoj kralja

Onima koji se interesuju za politiku ili se bave političkom naukom, verovatno je poznato da je prvi demokratski premijer Republike Srbije, Zoran Đinđić, odbranio svoj doktorat iz filizofije baš na Univerzitetu u Konstancu. Na desetogodišnjicu njegovog ubistva Univerzitet Konstanc i grad Konstanc organizovali su dvomesečnu seriju događaja pod nazivom „Nema spavanja” kako bi upoznali studente i građane Konstanca sa životom i delom Zorana Đinđića, a tom prilikom mu je otkrivena i memorijalna ploča.

Fotografija memorijalne ploče
Fotografija memorijalne ploče. Izvor: http://www.fond-djindjic.org/

Hrana i piće

Pitka voda

Voda iz Bodenskog jezera koristi se za snabdevanja domaćinstava izuzetno kvalitetnom pijećom vodom. Tu vodu konzumira oko 4,5 miliona ljudi koji žive oko Bodenskog jezera, a godišnje u tu svrhu ode preko 180 miliona kubnih metara vode. Zanimljivo je i to da u toku godine zapravo više vode iz jezera ispari nego što se potroši u domaćinstvima.

Voće i vino

Ovaj predeo je veoma poznat po voću, posebno jabukama i grožđu. Vinogradi u ovom kraju važe za „najviše“ vinograde u Nemačkoj jer se nalaze na visini od oko 500m. U samom konstancu ima mnogo restorana koji u svojoj ponudi imaju lokalno vino, tako da dan možete sa uživanjem završiti gustirajući odlična lokalna vina uz zvuke svirača koji odzvanjaju lukom.

Vino i svirači
Lokalno vino i ulični svirači

Povrće

Ostrvo Rajhenau među lokalcima naziva se još i „ostravo povrća“ jer ima idealne uslove za uzgoj povrća zahvaljujući nadprosečnom broju sunčanih dana, i jezeru, koji čuva toplotu i garantuje obilno snabdevanje vodom. Ovde se veoma ceni kvalitet proizvedenog povrća a ne količina. Povrće se uglavnom uzgaja na porodičnim imanjima. Ovde se godišnje proizvede oko 15.000 tona povrća. Pored svog poznatog povrća fenomenalnog ukusa, ostrvo takođe obiluje i svežom ribom koju lokalci fenomenalno pripremaju.

Bodensko jezero – još koja zanimljivost

  • Najveća svetska plutajuća pozornica na jezeru nalazi se na Bodenskom jezeru i na njoj se održava poznati Bregenz festival u Austriji. Na binu se gleda sa otvorenog amfiteatra koji ima čak 7000 mesta za publiku. Ova bina se pojavila u filmu o Džejms Bondu iz 2008. godine “Quantum of Solace”.

  • Ovo jezero je jedini pogranični deo u Evropi koji tehnički nema granice. Čim se otisnete od obale zapravo ste već u međunarodnim vodama. Dok Švajcarska tvrdi da je njen deo do sredine jezera, Austrija smatra da se primenjuje međunarodno pravo čim dubina jezera pređe 25m, dok Nemci nemaju baš jasan stav o tome dokle je jezero njihovo (Oni imaju samo jasan stav o svojoj stvarnoj obali).

  • Zaleđeno jezero: ovo je veoma retka pojava na Bodenskom jezeru. Jezero se potpuno površinski zaledi na otprilike svakih 70 godina, dok se svake godine lede samo  njegovi najplići delovi.
  • Untersee je jedno od glavnih stajališta ptica koje migriraju kroz Evropu, pa je ovaj predeo fenomenalan za ljubitelje ptica.
  • Najveći vodopad u Evropi se nalazi baš ovde: leti preko 600.000 litara vode prođe kroz Vodopade Rajne svake sekunde.
  • 4 metara je visinska razlika vodostaja jezera između leta i zime

Postoje neke stvari koje se ne mogu opisati. Utisak koji ovo jezero ostavlja na posetioce ne može se prepričati rečima. Ako vas ikada put navede u ovaj deo Evrope, odvojite nekoliko dana za Bodensko jezero – nećete se pokajati.

Bodensko Jezero
Bodensko Jezero
Monika pored jezera
Monika pored jezera

 

 

Leave A Comment

*Your email address will not be published

Top